Is de kaassouffle Frans?

De benaming “kaassoufflé” is afgeleid van het Franse  ovengerecht, waarbij de souffle van Franse kazen wordt gemaakt. De kaassoufflé is een Nederlandse snack, wat vaak wordt verward als Frans in verband met het Franse woord soufflé, gemaakt van gesmolten kaas omhuld met deeg en paneermeel.

Origine van de kaassoufflé

Volgens sommige bronnen is de kaassoufflé beïnvloed door Indonesische street food, gorengan. Daar werden vele soorten voedsel gefrituurd door straatverkopers. Des al niet te min, zijn er Nederlandse archieven waar de Haastrechtse snackbareigenaar Hans van Bemmel en een plaatselijke bakker zijn benoemd als uitvinder van de kaassoufflé. De snack werd zo’n succes dat in samenwerking met ondernemer Dick Kooijman het bedrijf KB werd opgezet. In 2008 werd dit bedrijf overgenomen door Royaan, wat vervolgens in 2016 door Van Geloven werd overgenomen.

De vulling van de kaassouffle

De kaasvulling bestaat uit een mengsel van smeltkaas, boter, zetmeel, water en bakstabilisator. De kaas die in dit mengsel wordt gebruik is afkomstig van kazen die niet meer geschikt zijn voor reguliere verkoop, zoals afsnijdsels, gescheurde kazen of kazen waarin gasvorming heeft plaatsgevonden. Betekend niet dat alle kazen door elkaar worden gemengd, de leverancier kan namelijk zelf aangeven welke soort kaas zij in het product willen. In het mengsel zit ook smeltzouten, dit zorgt er voor dat de specifieke smaak van de gebruikte kaas verloren gaat.

Er wordt dus smeltkaas gebruikt in combinatie met kaasvervanger. De balans van smeltkaas en “analoogkaas” kan vaak zitten rond de 39%-61%, de uiteindelijke hoeveelheid echte kaas in de kaassoufflé zit dan tussen de 6-9%

Vele klassieke sauzen gaan goed met de kaassoufflé, maar de meeste populaire is pindasaus. Dit kan ook gecombineerd een broodje.

Zie hier onder een leuk stuk van Ronald Goedemondt over de kaassoufflé. Nu met de wetenschap over de herkomst van de snack weten we inmiddels wel dat hij er naast zit betreffende de Franzen.

https://www.youtube.com/watch?v=c4cHxDR5tQI

Bestel onze kaassoufflé hier


Naar onze shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *