Korma is een populair en bekend gerecht uit de Indonesische keuken. Korma staat voor de saus waar het vlees in gegaard wordt. In de vegetarische variaties worden de groenten in de saus gegaard. Deze saus varieert op basis van room, water of jus. Origineel werd room toegepast. Daarom zijn er ook vele “korma” recepten waarbij de kip korma de meeste voorkomende is, maar ook in kip korma kunnen de groenten nog veranderen.

Korma dateert terug naar het Mongoolse rijk in de 16e eeuw. Toen der tijd werd het gerecht vooral exclusief bereidt in de keukens van de keizers. Er wordt ook gezegd dat het werd geserveerd aan de Mongoolse keizer Shah Jahan en zijn gasten tijdens zijn inauguratie in de Taj Mahal. Het is dus een echt keizerlijk gerecht. Waarschijnlijk had dit er mee te maken dat room voor de burgers niet betaalbaar was.

Korma is voornamelijk te herkennen aan het gebruik van specifieke kruiden. Deze kruiden vallen onder dezelfde soort waar ook koriander en komijn onder vallen. Daarnaast wordt het gestoofd, gecombineerd met yoghurt. Stoven is een techniek waarbij producten onder stollingstemperatuur wordt gehouden (in dit geval zo’n 90 graden) en gaar worden gemaakt in vocht. Dit werd voorheen in een pot gedaan boven een klein vuur met een gesloten deksel. Eigenlijk kan elk soort vlees hierin gebruikt worden. Korma staat alleen voor de saus.

In een korma gerecht komt het stoven ook voor bij het vlees. Deze wordt namelijk eerst bloot gesteld aan hoge temperaturen en kort geroosterd, om vervolgens op een lage temperatuur lang te laten stoven. Hier wordt dan een klein beetje vocht aan toegevoegd, dit kan jus of water zijn. Op het eind kan de deksel ook gesloten worden. Uiteindelijk worden het vlees en de saus samengevoegd, wordt de pan gesloten en geschud. Dit wordt gedaan om de stoom los te laten en het vlees en de saus te mengen.

Naast de korma wordt vaak rijst gegeten. Veel voorkomende groenten bij de korma zijn sperziebonen of pepers. Andere smaakvariaties is het toevoegen van kokos of laurierblad.

Bestel hier onze korma

https://www.tpakhuis-deklomp.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *